img
img

Vrbnik je naselje i općina u Hrvatskoj. Nalazi se u Primorsko-goranskoj županiji, na otoku Krku. Vrbnik se nalazi na krškom terenu, odnosno na hridi visokoj 49 metara, i iz toga proizlazi da na njegovom području postoji nekoliko desetaka spilja i jama: Namori, Pod Kovač, Pod Kupinom, Bezdna jama, Petrina i kod Babinog zuba. Tu je riječ o manjim objektima dužine od 7 do 15 metara , koji se nalaze u razini mora, a u nekima je i more, pa se u njih može ući samo s čamcem.

img

Područje općine Vrbnik je valovito, a na jugu brdovito s vrhovima preko 400 mnm. Obale su pretežno strme i nepristupačne, naročito na južnom dijelu , a prema sjeveru su pristupačnije. Najznačajnije uvale su: Ogrul, Sršćica, Sveti Juraj, Pod Črnice u južnom dijelu te Kostrijčica, Dresteina, Melska i Sveti Marak na sjevernom dijelu. Jadro – podno Hlama – je riječ ilirskoga porijekla i označuje potok, rječica, teren bogat vodom. Doista, Hlamska Draga je „odtočje“ kojim za jakih oborina otječe velika voda.

img

Kroz vrbničko (vrbensko) polje protječe povremeni potok Vretenica, ili samo Potok, koji se iskorištava i za navodnjavanje polja. U zaseoku Paprata kraj Garice je veći izvor pitke vode Vrbnik je proslavila pjesma „Vrbniče nad morem“ i zlatna vrbnička žlahtina. Luka je zaštićena od svih vjetrova. Manji brodovi mogu pristati s unutrašnje strane lukobrana, a unutrašnji je dio luke s dva manja stara kamena gata siguran zaklon za jahte.

Destinacije ►