img
img

Vrbovec gradić koji se smjestio u Lonjsko-ilovskoj zavali, 38 km sjeveroistočno od središta Zagreba. Ime Vrbovec spominje se prvi put u jednoj darovnici iz 13. stoljeća, razvija se na mjestu srednjovjekovnoga vrbovečkog vlastelinstva, mjenjajući često gospodare. Jedni od njih bili su i plemići Zrinski. Od njihova starog naselja očuvala se samo cilindrična kula. U središtu Vrbovca nalazi se župna crkva sv. Vida, koja se spominje

img

još 1338. godine. Barokizirana je starija građevina, sa zvonikom uz svetište i trijemom uz glavno pročelje. U crkvi su barokni oltari, veliko drveno raspelo, kalež iz 1722. godine i pacifikal iz 1725. godine. Zvona su lijevali poznati majstori Schifrer iz Zagreba (1803. godine) i Papst iz Varaždina (1846. godina). Kraj crkve se nalazi nekoliko lijepih stilskih katnica iz 19. stoljeća, među kojima se ističe župni dvor iz 1818. godine.

img

Turizam u Vrbovcu počeo se intenzivnije razvijati pojavom manifestacije "Kaj su jeli naši stari", prije dvadesetak godina. "Kaj su jeli naši stari" jedinstvena je turističko-kulinarska priredba i smotra kulinarskih umijeća ljudi ovoga kraja koja privlači sve više posjetitelja, a održava se svake godine krajem kolovoza.

Destinacije ►