img
img

Zaprešićki kraj obuhvaća sjeverozapadni dio Zagrebačke regije. Najveće naselje Zaprešić udaljeno je od središta Zagreba 16 km. Treći je po veličini grad u Zagrebačkoj županiji. Zaprešić je okružen sa šest sačuvanih dvoraca na širem zaprešićkom području. Nastajali tijekom 18. i 19. stoljeća pripadaju među najljepše primjerke u sjeverozapadnoj Hrvatskoj (barokni dvorac Oršić u Gornjoj Bistri i Januševec - prema nekim autorima

img

najljepši spomenik klasisističke arhitekture u Hrvatskoj. Prve je kategorije barokni dvorac Lužnica u Šibicama, a druge su kategorije Laduč i Novi dvori u Zaprešiću. U sjevernom dijelu Zaprešića, u stoljetnoj hrastovoj šumi, nalazi se plemićko imanje s dvorcem - Novi Dvori čiji je vlasnik od sredine 19. stoljeća bio hrvatski ban Josip Jelačić. U parku dvorca nalazi se grobnica obitelji Jelačić.

img

Osim dvoraca znamenite su i stare kurije, te crkvice, te stare zagorske hiže u okolici. Na području općine Brdovec vrijedna su spoemna i nalazišta iz prethistorije i antike. Južno od prema Savi, nalazi se jezero "Zajarki" sa sportskim ribnjakom, planinarima je dostupan Park prirode „Medvednica“.

Destinacije ►