img
img

Rijeka Krka je jedna od rijetkih krških ljepotica, najčudesnija u Hrvatskoj. Od izvora do ušća na dužini od 75 km, s visinskom razlikom od 360 m, ta je rijeka stvorila nekoliko prirodnih atrakcija koje se drže najznačajnijim hidrološkim i geomorfološkim fenomenima uopće. Samo “rađanje” rijeke na istočnom rubu Kninskog polja ukrašeno je sa 20 metara visokim slapom potoka Krčića koji teče kanjonom od podnožja Dinare i obrušava se ravno u izvor Krke. Kanjonski dio gdje je Krka stvorila sedam sedrenih slapova i nekoliko jezera, koji u krajoliku okolnog, gotovo polupustinjskog kamenjara vapnenačke zaravni, djeluju čudesno i nestvarno poput priviđenja.

img

Prelijevajući se preko sedrenih barijera stvara prekrasne slapove. Roški slap bogato je razgranata barijera koja počinje malim kaskadama, a završava 15 m visokim slapovima, ukupne visine slapa 25,5 m. U ambijentu visokih kanjonskih stijena i nizvodnog Visovačkog jezera Roški slap je jedan od najljepših lokaliteta na Krki. U nizu slapova, posljednji i najrazvedeniji slap Krke – Skradinski buk – prema mnogim autorima, najljepši je sedreni slap u Europi sa svojih 45,7 m visine raspoređeno je u 17 što viših, što nižih stepenica, između kojih se formirao niz minijaturnih zelenoplavih jezera, u tom području Krka se dodiruje s morskom vodom.

img

Uzduž Krke susrećemo i nekoliko prvorazrednih kulturno-povijesnih lokaliteta, ostatke brojnih srednjovjekovnih kula i zamaka. Bez sumnje, najbolji način gledanja znamenitosti Parka je izlet brodom - postoji nekoliko odlaska iz Skradina. Ne samo da ćete moći vidjeti ljepotu Parka na opušten način, ovi izleti uključuju mogućnost zaustavljanja i lutanja po pješačkim stazama uz vodu.

Prirodna baština ►