img
img

Prirodni fenomen, proglašen nacionalnim parkom 1949. godine, Plitvička jezera smještena su između dva šumovita planinska masiva - Male Kapele i Plješivice s površinom od 240 km² pripadaju među najveće nacionalne parkove u Hrvatskoj, a po mnogim osobinama i znanstvenoj vrijednosti među najpoznatije rezervate Europe. Pod Plitvičkim jezerima u užem smislu držimo jezerski sustav što ga čini niz od 16 stepenasto poredanih većih jezera i više manjih jezeraca. U Plitvičkom Ljeskovcu sastaju se rječice Crna i Bijela rijeka, stvaraju Maticu s tokom dugačkim 1 km i

img

ulijevaju se u najgornje, Prošćansko jezero koje leži na 636 m nadmorske visine. Iz Prošćanskog jezera voda teče kroz niz jezera sve do rijeke Korane, rušeći se preko mnogobrojnih i raznolikih sedrenih barijera tvoreći bezbroj slapova i brzaca očaravajuće ljepote (nadasve jedinstvene boje koje se prelijevaju od smaragdno-zelene do tirkiznoplave). Sastavci su mjesto od kojeg počinje rijeka Korana. U gornjem dijelu nalazi se 72 m visok slap Plitvice, najviši slap na Plitvičkim jezerima. Galovački buk najljepši je i najpoznatiji slap u sistemu Gornjih jezera.

img

Među osebujnosti i prirodne znamenitosti nacionalnog parka Plitvička jezera treba ubrojiti brojne pećine i ponore. 1979. godine Nacionalni park Plitvice upisan je na Listu svjetske prirodne baštine UNESCO-a. Iznimne prirodne ljepote jezera, slapova, bogatstvo flore i faune, šume i planinski zrak, šetnja šumskim stazama, veslanje, udobni hoteli i restorani domaćeg ugođaja, kao i niz drugih sadržaja za ugodan boravak i odmor privlače godišnje gotovo milijun posjetitelja.

Prirodna baština ►