img
img

Jugoistočni dio Dugog otoka i otočića što ga okružuju morfološki, reljefno i geografski dio su prirodne cjeline Kornata, najbrojnije i najrazvedenije otočne skupine na Jadranskome moru. Više od 2500 sunčanih sati godišnje, srednja siječanjska temperatura viša od 7ºC i srednja godišnja viša od 16ºC obilježja su klime tog prostora. Zimi more ima približno 13ºC, a ljeti približno 24ºC. Prostorni nastavak kornatskog Nacionalnog parka, na njegovoj sjeverozapadnoj strani. Bogato razvedeni zaljev Telašćica duboko se uvukao u jugoistočni dio Dugog otoka. Njegova je dužina 8 m, a najveća širina 1,5 km.

img

U zaljevu se smjestilo i nekoliko otočića. Telašćica je izvrsno žaštićena od svih vjetrova. Rijetko tko će propustiti poznate klifove, visoke i okomite stijene na pučinskoj strani otoka. Nastavak je kornatske linije, ali ovdje litice dostižu maksimalnu visinu, najvišu na Jadranu - 166 metara, a na izlazu iz zaljeva dočekuje nasčudnovat otočić, promjera oko 60 m, a visinom niti 2 metra. U južnom dijelu područja Telašćice nalazi se zanimljivo jezero Mir, dimenzija 900 x 200 m, dubine 10 m (zbog podzemne povezanosti s obližnjim morem voda jezera je bočata).

img

Od ukupne površine parka prirode - 65 km² - na kopno otpada 26,5 km². Parku prirode “Telašćica” pripada i nekoliko manjih otoka na granici s Nacionalnim parkom “Kornati”, a najveći među njima je Katina. Ostatci crkvene arhitekture na prostoru Parka prirode označeni su informativnim tabelama i do njih vode ceste ili uređene pješačke staze. Na kvalitetu mora Parka utječe sve veći trend razvoja i širenja ponude u nautičkom turizmu. U posljednjih 20 godina bilježi se značajan porast pristajanja i sidrenja brodova, jedrilica i motornih čamaca.

Prirodna baština ►