Dubrovnik

Dubrovnik - CroMapsGrad Dubrovnik smješten je na krajnjem jugu Republike Hrvatske. Proteže se na površini od 364,05 km², od usjeka Duboke Ljute (kod naselja Plat) na istoku i Imotice na zapadu, u duljini od oko 53 kilometra. Grad Dubrovnik obuhvaća i otočnu skupinu Elafita (Šipan, Lopud, Koločep, Olipe,Tajan i Jakljan). Na ukupnoj površini od 364,05 km² smješteno je 35 naselja, 17.840 domaćinstava, 55.638 stanovnika, uz prosječnu gustoću naseljenosti od 152 stanovnika na 1 km² (podaci prije domovinskog rata).

Zemljopisni položaj užeg dubrovačkog područja daje klimi obilježje mediteranske klime Sredozemnih obala ili čiste "etezijske klime" s blagim i vlažnim zimama, vrućim, suhim i vedrim ljetima, niskom relativnom vlagom zraka, malom naoblakom, velikim godišnjim trajanjem insolacije (oko 2.600 sunčanih sati) i oko 1.250 mm oborina prosječno godišnje.

Dnevna oscilacija (oko 4°C) djeluje povoljno na nervni sustav i ljudsko zdravlje. U zimskim mjesecima mnogo sunčanih dana. Ljetnu prosječnu temperaturu (25°C) osvježava blagi maestral - vjesnik lijepog vremena. U hladnom dijelu godine prevladavaju bura i jugo. Slikoviti pejsaž. 

Dubrovnik - CroMaps

Bogatstvo reljefnih oblika (uvale, plaže, morski grebeni i šumoviti otoci). Bujna flora. Gajevi čempresa i borova. Maslinjaci, vinogradi i nasadi agruma (limuni, naranče). Egzotične vrste (palme, agave, kaktusi).

Posjetite Dubrovačke muzeje i otkrijte kako je živio knez u doba slavne Dubrovačke Republike, gdje se i kako u tim davnim vremenima čuvalo žito, te koji su brodovi činili moćnu flotu Republike i trgovali po svijetu pronoseći slavu Dubrovnika.

Kušajte neki od uskunih mediteranskih specijaliteta u konobama i restoranima smještenima u stargoj gradskoj jezgri i sve počastite se kolačem i kavom na Stradunu.