Krk

Krk- CroMapsNa jugozapadnom dijelu otoka Krka, od svih mediteranskih otoka najbližeg Europi, nalazi se grad Krk - presjajni grad krčana kako ga spominje jedan ovdje pronađeni rimski natpis. U Krk se dolazi jednostavno: otok je sa kopnom povezan mostom, međunarodna zračna luka nalazi se na otoku a dobra je i trajektna povezanost sa susjednim otocima Cresom, Lošinjom i Rabom.

Priroda je otoku i njegovom kulturno gospodarskom središtu - gradu Krku podarila blagu mediteransku klimu, obalu koja u sjenama crnika skriva slikovite šljunčane plaže i krajolike koji nadahnjuju.

Otvorenost i srdačnost stanovnika ovog grada, živost i temperament ljeta i nježna tišina zime ovdje vam žele dobrodošlicu. Grad Krk sačuvao je svoj izgled i karakter tijekom više od dva tisućljeća. Čitavo to vrijeme život unutar zidina odvija se na istim trgovima i ulicama, kraj istih zgrada, u crkvama i kapelama, na biskupskom dvoru. Cijeli je ovaj grad spomenik životu, kulturi, postojanosti i ljubavi za kamen, more, zemlju.

Trajna je ljepota uskih uličica, na dovratcima još ponosno stoje grbovi nekadašnjih velikaša, anđeo sa jedinstvenog zvonika krčke katedrale i danas ribarima i pomorcima pokazuje smjer vjetrova. Ovaj jedinstveni mediteranski gradić inspirira svojom samozatajnom poviješću i jednostavnim ali izuzetno vrijednim ostacima te prošlosti.

Rimske terme, od kojih su do danas sačuvani fragmenti mozaika, zidine čiji temelji potječu iz predrimskog razdoblja, ostaci amfora u podmorju glagoljski natpisi koji svjedoče o kulturi, tradiciji i pismenosti, kompleksi crkava i samostana dio su tog bogatstva. Ovdje su stolovali najmoćniji i najpoznatiji hrvatski knezovi, moćnoj je Veneciji Krk bio dragulj u kruni. Krčka katedrala građena je u šestom stoljeću sa svojim elegantnim lukovima i kapitelima, vrijednim oltarima kao što je Srebrna pala, a uz nju se nalazi jedinstvena romanička crkva sv. Kvirina poznata i po tome što je u nas jedina crkva koja ima prizemlje i kat.

Sa morske strane, grad čuva već od 13. st. Frankopanski kaštel sa svojim neobičnim kulama, tu je i romanička crkva Majke Božje od zdravlja iz 11. st. te gradska vijećnica iz 15. st.

Samostanski atriji, kamene zidine kaštela romanički lukovi sv.Margarete ili mramorne propovjedaonice katedrala, danas su u Krku pozornice za vrhunska umjetnička ostvarenja šta se tokom ljeta organiziraju pod okriljem Krčkog festivala - jednog od najstarijih u Hrvatskoj. Uske su uličice radost života i ljepote druženja, mirna šetališta obećanje sreće.

Bogatstvo grada je i njegovo okruženje, otočić Košljun u puntarskoj dragi sa svojom etnografskom i sakralnom zbirkom, otočić Plavnik sa nedirnutim plažama i mirisom brnistre, mirna i slikovita sela na zapadnoj obali otoka. Biti gostom ovog grada, znači biti gostom cijelog jednog otoka i svih njegovih ljepota kao i ljepota susjednih otoka i obale.